دکتر صالح اصغری سایبرپژوه و مدیر مرکز سواد فضای مجازی سراج در چهارمین نشست تخصصی ابریشهر با موضوع بررسی جنبههای اعتیاد به فضای مجازی به علل بروز اعتیاد اینترنتی و راهکارهایی برای درمان آن پرداخت./
-
علل بروز اعتیاد اینترنتی
دکتر صالح اصغری با اشاره به ویژگیهای ذاتی فضای مجازی گفت: در ابتدا باید بدانیم که دو مساله نسبت به موبایل و فضای مجازی مطرح است. یکی اسکرین تایم آن و اینکه دائم در درسترس است و جزئی از زندگی شده است، و دیگری محتوایی که در آن ارائه میگردد.
موبایل و فضای مجازی با ماهواره یا چیزهایی شبیه آن قابل مقایسه نیستند، زیرا آنها خارج از زندگی بودند و ما نسبت به آنها هشدار میدادیم. برای نوجوان نسل z دنیای بدون اینترنت و فضای مجازی معنا ندارد تا بخواهیم به او بگوییم از فضای مجازی فاصله بگیر! این یعنی وقتی به نوجوان میگوییم اعتیاد به فضای مجازی داری در اولین گام با نظام ارزشهای او مقابله میکنیم. وقتی فردی اعتیاد به مواد مخدر دارد خودش هم میداند که مواد مخدر بد است ولی کسی به فضای مجازی یا بازی اعتیاد دارد آن را بد نمیداند. نهایتا قبول میکند که در استفاده از این چیز خوب، زیادهروی میکند. پس زمین بحث با مدلهای دیگر متفاوت است.
دکتر اصغری در ادامه افزود: ذات تکنولوژی و محتوایی که در آن ارائه میشود با توجه به اینکه کاملا دقیق و با نظر متخصصان زیادی در علوم مختلف طراحی میشوند جذاب هستند. و نظام سرمایهداری با تمام توان از این فضا استفاده میکند. وقتی میگوییم نظام سرمایهداری پشت این فضا است یعنی کسی که پشت این فضا است کاری ندارد بچه شما کلاس هفتم است یا هشتم و یا با چه شرایطی به آن مراجعه میکند بلکه فقط سود خود را میبیند. پس اگر فرزند ما در این فضا آسیب دید او را تحقیر نکنیم چراکه در برابر مساله کوچکی آسیب ندیده است، بلکه مسالهای جذاب، دقیق و حساب شده او را مغلوب خود کرده است.
-
راهکارهایی برای درمان اعتیاد اینترنتی
وی در پایان به ارائه راهکارهایی برای درمان اعتیاد رسانهای پرداخت و گفت: در اولین گام برای نجات فردی که به بازی اعتیاد پیدا کرده است باید با او همدردی کنیم. باید فضای بازی و لذتی که او از بازی میبرد را درک کرده باشیم. باید با اصطلاحات بازی او آشنا باشیم. با صرف نصیحت و تحقیر و … نمیتوان نوجوانی که درگیر این فضا شده است را از آن بیرون کشید. البته نجات کسی که به اعتیاد به فضای مجازی مبتلا شده کار سادهای نیست و در برخی موارد تنها با گذر زمان حل میشود. بنابراین باید بیشترین تلاش را بکنیم تا نوجوان اعتیاد پیدا نکند و اگر پیدا کرد باید تحت نظر متخصص این امر به او کمک کنیم.
ما به عنوان معلم برای این که به نوجوان مبتلا به این مشکل کمک کنیم باید اولا محیط امنی را برای او هنگام سخن فراهم کنیم، علاوه بر این باید با همدردی و همدلی حس مشترکی را با آنها داشته باشیم تا به فضای ذهنی آنها نزدیک شویم. در این میان باید تلاش کنیم تا خودآگاهی دانش آموز بالاتر برود و برای کنترل این امر انگیزه پیدا کند. و در نهایت برای درمان اساسی از متخصصان امر کمک بگیریم.
این نشست از سلسله نشستهای تخصصی دورۀ تخصصی مربیگری سواد فضای مجازی ابریشهر در عصر روز دوشنبه بیست و ششم اردیبهشت ماه 1403 و با حضور جمعی از نخبگان تعلیم و تربیت از سراسر کشور به صورت مجازی برگزار شد.