زیرساخت در حکم فوندانسیون و اسکلت ساختمان فناوری اطلاعات و ارتباطات است. یعنی تمام اجزای بعدی، نرمافزار و محتوا، روی پیکربندی که حوزه زیرساخت طراحی کرده سوار میشوند. از اینرو ضعف و قوت سختافزار، دامنه کارایی یا عدم کارایی نرمافزار را تعیین میکند: برای مثال اگر زیرساخت تهیه شده برای سایت کافی نباشد، با مراجعه حجم زیادی از کاربران، سایت از دسترس خارج میشود.
به همین نسبت مشاغل حوزه زیرساخت و سختافزار، فیزیکیترین بخش صنعت فاوا هستند؛ جایی که افراد باید قطعات لازم برای فناوریهای دیجیتال را طراحی و تولید کنند.
نرمافزار در حکم معماری و چیدمان خانهای است که داخل پیکربندی زیرساخت و سختافزار واقع شده است. همانطور که معماری خانه متناسب با کاربری (مسکونی، اداری، تجاری و …) آن تغییر میکند، نرمافزارها هم چگونگی استفاده سختافزار را مشخص میکنند. ضمن اینکه مشابه رشته هنری معماری، حیطه نرمافزار نیز عمدتاً انتزاعی و فکری بوده و خلاقیت و تفکر تحلیلی بالایی میطلبد.
همانطور که در ساختمانسازی، پس از احداث اسلکت و بنای ساختمان و بعد از آن اجرای معماری داخلی خانه، نوبت به استقرار ساکنان میرسد، در فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز پس از تهیه سختافزار و پیادهسازی نرمافزار، بارگذاری محتوا صورت میگیرد.
حوزه محتوا غیرفنیترین لایه مشاغل صنعت فاواست. در عوض این حوزه قرابت بالایی با علوم انسانی دارد. از اینرو آشنایی با ظرافتهای روانشناختی مخاطب و تکنیکهای رسانهای اثرگذاری بر وی در این حوزه حائز اهمیت است.
ورود به مشاغل شاخههای مختلف صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات اغلب از سه طریق ممکن است:
به بیشتر مشاغل ذکر شده، خصوصاً حوزه سختافزار و نرمافزار، میتوان از طریق تحصیل در رشتههای مرتبط نظیر مهندسی کامپیوتر (گرایش نرمافزار، سختافزار و فناوری اطلاعات)، علوم کامپیوتر، مهندسی برق (گرایش الکترونیک و مخابرات) و مهندسی صنایع (مدیریت فناوری اطلاعات) ورود پیدا کرد.
علاوهبراین امکان تحصیل از پایه دهم متوسطه در رشتههای مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات در مقطع هنرستانهای فنیحرفهای و کاردانش وجود دارد.
مشاغل صنعت فاوا، خصوصاً آن دسته مشاغلی که فنیتر هستند، دارای استانداردهای بینالمللی و دورههای تخصصیاند که توسط آموزشگاههای فنیحرفهای ارائه میشود. گذراندن این دورهها و اخذ مدرکهای تخصصی آنها، میتوان زمینه استخدام و کار در این صنعت را مهیاتر کند.
به لطف گسترش اینترنت، تقریباً تمام مهارتهای حوزه فاوا (اعم از سختافزار، نرمافزار و محتوا) از طریق دورههای مجازی موجود در سکوهای آموزشی موجود است. همچنین گروهها و تالارهای گفتگوی تخصصی متشکل از افراد خبره نیز برای پاسخ به سوالات و مشکلات احتمالی قابل استفاده است.
-
-
آزادکاری (فریلنسینگ)[7]
-
علاوهبر فرصت استخدام در شرکتها و کسبوکارهای حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، امکان فعالیت افراد به صورت پروژهای و دورکاری – موسوم به «فریلنسر» – نیز وجود دارد.
برای این منظور فرد دارای مهارت، در سکوهای کاریابی مخصوص فریلنس ثبت نام کرده و پس از تشریح مهارتها و ارائه نمونه کارهای خود، از کارفرمای مختلف پروژه دریافت میکند یا پیشنهاد مالی و زمانی خود را برای پروژههای ثبت شده در پلتفرم ارائه میکند.
در این بین سکوی مذکور پس از تکمیل پروژه به صورت دورکاری، میان کارفرما و فریلنسر واسطهگری کرده و با دریافت درصدی از مبلغ معامله، پروژه را میان آن دو تسویه میکند.
مزیت این موضوع قابلیت کار همه وقت و همه جا و در عین حال غیرتکراری و متنوع است. ضمن اینکه فعالیت در سکوهای فریلنسینگ خارجی – علیرغم وجود برخی محدودیتها و دشواریها – میتواند درآمد ارزی برای فریلنسر به ارمغان آورد.
[1] User Experience
[2] User Interface
[3] Gamification
[4] Copywriting
[5] Search Engine Optimization
[6] Open Source Intelligence
[7] Freelancing
[8] https://ponisha.ir/