سومین جلسه مربّیانه با بررسی هویت رسانهای نوجوان

- دستهبندی: اخبار دورهها و جلسهها
- تاریخ:
سومین جلسه از دوره مبانی مربّیگری تربیت رسانهای «مربّیانه» با حضور استاد حسین حقپناه معلم و پژوهشگر حوزه نوجوان و رسانه و مولف کتاب درسی تفکر و سواد رسانهای صورت برخط برگزار شد.
این جلسه که در روز شنبه سیزدهم بهمنماه در بستر پیامرسان شاد و با حضور چندهزارنفری معلمان و فعالان عرصه تعلیم و تربیت برگزار شد به موضوع نوجوان و هویت رسانهای پرداخت.
در این جلسه استاد حقپناه ابتدا به دستهبندیهای نوجوان امروزی پرداخت و گفت امروزه هرکسی با دیدی خاص نسل نوجوان را دستهبندی و نامگذاری میکند. عدهای با ملاکهای اجتماعی برخی با ملاکهای سیاسی و بعضی ملاکهای دیگر دستهبندی خاصی دارند. برخی نوجوان امروزی را نسل z مينامند و برخی او را نسل ضد میخوانند و بعضی او را دهه چهارم انقلاب نامگذاری میکنند. اما اگر بخواهیم نوجوان را به عنوان یک نسل بشناسیم چگونه باید بشناسیم؟ اگر بخواهیم این نسل را در یک نگاه کلی تفسیر کنیم چگونه باید این کار را انجام دهیم؟
ایشان در ادامه افزود: نگاه ما به این مساله باید یک نگاه علمی باشد. بعضا ما با یکسری دادههای شخصی نوجوان امروزی را تفسیر میکنیم. به طور مثال نوجوان محلهی خود را دیدهایم و به طور کلی میگوییم نوجوان امروز تنبل است یا نوجوان امروز ارتباط مجازی را بر ارتباط حقیقی بیشتر ترجیح میدهد یا … اما این مساله را باید علمی بررسی کنیم و با ملاکهای علمی دست به تفسیر ویژگیهای این نسل بزنیم. اغلب تفسیرهایی که ناشی از اطلاعات شخصی ماست غلط است. یعنی نوجوان امروزی نه لزوما تنبل تر است و نه باهوش تر است و نه خیلی از ویژگیهای دیگر. یکی از دلایلی که ما نوجوان امروزی را متفاوت میدانیم تغییر ادبیات اوست. او از یکسری اصطلاحات استفاده میکند که برای ما ملموس نیست و خود را از او دور میدانیم. اما علت این که این تفاوتهای سطحی مثل نوع پوشش، ذائقه و … را که در نوجوان امروزی مشاهده میکنیم چیست؟ علت همان تغییر هویتیابی نوجوان امروزی است.
استاد حقپناه در ادامه به توصیف نوجوان امروزی پرداخت و گفت:نوجوان امروزی نوجوان نسل بومی دیجیتال است که از لحظهای که چشم باز کرده است ابزار دیجیتال داشته است و جلو رفته است. سوال اصلی او مانند نسلهای قبل چرایی استفاده از ابزار دیجیتال نبوده است بلکه چگونگی استفاده از آن بوده است.
وی در پایان گفت: یکی از دلایل اصلی تفاوت نوجوان امروزی با نسلهای قبل توهم و تعارض انتخاب است. نوجوان امروزی وارد یک هایپر مارکت رسانهای شده است و در این هایپر مارکت توهم انتخاب و تعارض انتخاب دارد و این مساله برای او مشکلات هویتی ایجاد کرده است. ما اگر بتوانیم این تعارض و تنوع راحل کنیم مشکلات هویتی او نیز برطرف میشود. راه حل این مساله نیز این است که خودآگاهی نوجوان نسبت به خودش افزایش شود و به او کمک کنیم در میان این تعارضات انتخاب درستی داشته باشد. در این صورت از بسیاری از آسیبهای فضای مجازی در امان است و بهتر میتواند از فرصتهای آن بهره ببرد.