دکتر سعید مدرسی مدیر مؤسسه تربیت رسانهای باران در هفتمین نشست تخصصی ابریشهر با موضوع اخلاق ارتباطی به بیان نکاتی پیرامون ذاتیات فضای مجازی و فن آداب استفاده رشد محور از آن پرداخت./
دکتر مدرسی ابتدا به بیان برخی ذاتیات فضای رسانه و مزایا و معایب هر یک پرداخت و گفت: برای سخن گفتن با نوجوانان در رابطه با رسانهها میتوانیم از ذاتیات این فضا گفتگو را آغاز کنیم. سپس در رابطه با این که هر یک از این ذاتیات چه آثاری بر زندگی ما دارد به بحث و گفتگو بپردازیم. بیزمانی و بیمکانی و بیجسمی فضای رسانه را مورد بررسی قرار دهیم و چالشها و فرصتهایی که این ویژگیها برای ما به وجود می آورد را بررسی نماییم. سپس در این فضا “فن آداب” یعنی آداب استفاده از فناوری به گونهای که رشد وجودیما را به حداکثر برساند و آسیبهای آن از ما دور باشد را بیان کنیم.
دکتر مدرسی ادامه داد: در اینجا در سه لایه خود، خلق و خدا مطالب خود را ارائه میکنیم.
در لایه خود به آسیب ها و فرصتهای این فضا برای خودمان میپردازیم. در لایه خلق به شیوهها و آدابی که در ارتباط با دیگران در این فضا لازم است اشاره میکنیم. در لایه خدا نیز به علیم و آگاه بودن خدا نسبت به فضای مجازی و اعمال و رفتارمان در این فضا اشاره کنیم.
به طور مثال در لایه ارتباط با خود اینگونه بحث را آغاز نماییم که فضای مجازی در سه لایه سخت افزار و پلتفرم و محتوا چه فرصتها و آسیبهایی برای من دارد؟ هنگام استفاده از تلفن همراه دست و گردن خود را در چه حالتی قرار دهم تا آسیب کمتری ببینم؟ آیا مشاهده پیامهای لقمهای در نظام پردازش ذهنی من تاثیر دارد؟ محتوایی که در فضای مجازی دنبال میکنم من را به چه گرایش هایی سوق میدهد؟
و یا در لایه ارتباط با خلق توجه کنیم که اثر ایموجی با اثر نوشته با اثر فایل صوتی با اثر فایلی تصویری با تماس تلفنی و اثر دیدار حضوری چه تفاوت هایی دارد و برای ارتباط با دیگران کدام گزینه بهتر است؟ اگر در فضای مجازی برای اولین بار خواستیم با کسی ارتباط برقرار کنیم چه آدابی را باید رعایت کنیم؟
این نشست از سلسله نشستهای تخصصی دورۀ مربیگری سواد فضای مجازی ابریشهر در عصر روز شنبه دوازدهم خرداد ماه 1403 و با حضور جمعی از نخبگان تعلیم و تربیت از سراسر کشور به صورت مجازی برگزار شد.